Temperatura a transport produktów
Aby przetransportować produkty spożywcze przewoźnik musi spełnić szereg wymogów. Warunki transportu produktów wymagających specjalnej temperatury regulowane są przez międzynarodową umowę ATP, która wyodrębnia wytyczne dzieląc transport żywności na 2 grupy. Pierwsza to artykuły mrożone lub głęboko mrożone oraz druga- takie produkty, które nie są ani głęboko mrożone ani zamrożone.
Przepisy umowy ATP wspomagane są różnymi aktami prawnymi dzięki czemu transport produktów żywnościowych ( bo to one głównie wymagają kontrolowanej temperatury) jest bezpieczny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4jZN5poW7nn3jUOeMTbWZjKPQjY8W-KC13wKP5R2_c4EW01Rjd6R4rdH_IwjWquqSPtlNUb3sp8qa4lXp8gImFMbSZtrpxXs6gqcj6Iko_-REG7zsE-i8lWI9bJ-wWIQDUxEoKeHKw3jg/w319-h320/54154.jpg)
Grafika:<a href='https://pl.freepik.com/wektory/samochod'>Samochód plik wektorowy utworzone przez studiogstock - pl.freepik.com</a>
Co wpływa na właściwości produktów zamrożonych?
sposób przygotowania produktu przed mrożeniem oraz stopień jego przetworzenia
opakowanie dostosowane do wymagań produktu na przykład chroniące przed wysuszeniem
warunki panujące w miejscach przechowywania oraz transportowania produktów (temperatura, wilgotność powietrza itp.)
Załadunek produktów zamrożonych:
Pojazd do którego zostaną zapakowane artykuły musi mieć temperaturę wymaganą dla konkretnego rodzaju produktów, które będą transportowane. Załadunek bądź przeładunek powinien odbywać się w miejscach o średniej temperaturze w kierunku niskiej oraz należy unikać ekspozycji na słońce.
Każdy typ produktów zamrożonych lub głęboko zamrożonych posiada odpowiednie progi temperatur w których powinien odbywać się transport bądź rozładunek. W przypadkach wyjątkowych dopuszcza się krótkotrwały wzrost temperatury do 3°C.
Grupy artykułów:
Zamrożone lub głęboko zamrożone śmietana i koncentraty soków owocowych -20°C
Zamrożone i głęboko zamrożone ryby -18°C
Dowolne inne głęboko zamrożone artykuły żywnościowe -18°C
Zamrożone masło oraz inne tłuszcze -14°C
Zamrożone podroby, żółtka jaj, drób i dziczyzna -12°C
Zamrożone mięso -10°C
Dowolne inne zamrożone artykuły żywnościowe -10°C
W przypadku produktów chłodzonych, powinny być one przewożone w podanych temperaturach:
Podroby +3°C (czas transportu nie powinien przekraczać 48h)
Masło +6°C
Dziczyzna +4°C
Mleko w cysternie (surowe lub pasteryzowane) przeznaczone do bezpośredniego spożycia +4°C (czas transportu do 48h)
Mleko przemysłowe +6°C (czas transportu do 48h)
Mleczne produkty (jogurty, kefiry, śmietana i twaróg) +4°C (czas transportu do 48h)
Ryby +2°C - (powinny byłą zawsze przewożone w lodzie)
Gotowe produkty mięsne +6°C ( Z wyjątkiem produktów w stanie stabilizowanym metodą solenia, wędzenia, suszenia lub sterylizacji. )
Mięso (z wyjątkiem podrobów) +7°C
Drób i króliki +4°C
Źródło: umowa ATP
Czym transportujemy?
samochody chłodnie
grafika: tutaj
samochody izotermy
grafika: tutaj
w przypadku na przykład trnasportu morskiego, lub potrzeby stworzenia przestrzeni magazynowej pracującej w kontrolowanej temperaturze można użyć kontenery chłodnice Reefer (gotowe do pracy od razu po rozładowaniu, utrzymujące zadaną temperaturę w przedziale -30°C do +30°C.)
Źródła:
https://ecocontainers.com/22-kontener-chlodniczy-reefer
https://www.logistyka.net.pl/bank-wiedzy/item/88483-transport-chlodniczy-jakie-produkty-wymagaja-transportu-w-kontrolowanej-temperaturzeZapraszamy na nasz instagram! : https://www.instagram.com/logistyka__/?hl=pl
Komentarze
Prześlij komentarz