Temperatura a transport produktów

Aby przetransportować produkty spożywcze przewoźnik musi spełnić szereg wymogów. Warunki transportu produktów wymagających specjalnej temperatury regulowane są przez międzynarodową umowę ATP, która wyodrębnia wytyczne dzieląc transport żywności na 2 grupy. Pierwsza to artykuły  mrożone lub głęboko mrożone oraz druga- takie produkty, które nie są ani głęboko mrożone ani zamrożone.

Przepisy umowy ATP wspomagane są różnymi aktami prawnymi dzięki czemu transport produktów żywnościowych ( bo to one głównie wymagają kontrolowanej temperatury) jest bezpieczny.


                                    

Grafika:<a href='https://pl.freepik.com/wektory/samochod'>Samochód plik wektorowy utworzone przez studiogstock - pl.freepik.com</a>


Co wpływa na właściwości produktów zamrożonych?

  • sposób przygotowania produktu przed mrożeniem oraz stopień jego przetworzenia

  • opakowanie dostosowane do wymagań produktu na przykład chroniące przed wysuszeniem

  • warunki panujące w miejscach przechowywania oraz transportowania produktów (temperatura, wilgotność powietrza itp.)



Załadunek produktów zamrożonych:

Pojazd do którego zostaną zapakowane artykuły musi mieć temperaturę wymaganą dla konkretnego rodzaju produktów, które będą transportowane. Załadunek bądź przeładunek powinien odbywać się w miejscach o średniej temperaturze w kierunku niskiej oraz należy unikać ekspozycji na słońce. 


Każdy typ produktów zamrożonych lub głęboko zamrożonych posiada odpowiednie progi temperatur w których powinien odbywać się transport bądź rozładunek. W przypadkach wyjątkowych dopuszcza się krótkotrwały wzrost temperatury do 3°C.

Grupy artykułów:

  • Zamrożone lub głęboko zamrożone śmietana i koncentraty soków owocowych -20°C

  • Zamrożone i głęboko zamrożone ryby -18°C

  • Dowolne inne głęboko zamrożone artykuły żywnościowe -18°C

  • Zamrożone masło oraz inne tłuszcze -14°C

  • Zamrożone podroby, żółtka jaj, drób i dziczyzna -12°C

  • Zamrożone mięso -10°C

  • Dowolne inne zamrożone artykuły żywnościowe -10°C


W przypadku produktów chłodzonych, powinny być one przewożone w podanych temperaturach:

  • Podroby +3°C (czas transportu nie powinien przekraczać 48h)

  • Masło +6°C

  • Dziczyzna +4°C

  • Mleko w cysternie (surowe lub pasteryzowane) przeznaczone do bezpośredniego spożycia +4°C (czas transportu do 48h)

  • Mleko przemysłowe +6°C (czas transportu do 48h)

  • Mleczne produkty (jogurty, kefiry, śmietana i twaróg) +4°C (czas transportu do 48h)

  • Ryby +2°C - (powinny byłą zawsze przewożone w lodzie)

  • Gotowe produkty mięsne +6°C ( Z wyjątkiem produktów w stanie stabilizowanym metodą solenia, wędzenia, suszenia lub sterylizacji. )

  • Mięso (z wyjątkiem podrobów) +7°C

Drób i króliki +4°C


Źródło: umowa ATP


Czym transportujemy?

  • samochody chłodnie

grafika: tutaj

  • samochody izotermy

grafika: tutaj


  • w przypadku na przykład trnasportu morskiego, lub potrzeby stworzenia przestrzeni magazynowej pracującej w kontrolowanej temperaturze można użyć kontenery chłodnice Reefer (gotowe do pracy od razu po rozładowaniu, utrzymujące zadaną temperaturę w przedziale -30°C do +30°C.)

grafika: tutaj


Źródła:

https://ecocontainers.com/22-kontener-chlodniczy-reefer

https://www.logistyka.net.pl/bank-wiedzy/item/88483-transport-chlodniczy-jakie-produkty-wymagaja-transportu-w-kontrolowanej-temperaturze


Zapraszamy na nasz instagram! : https://www.instagram.com/logistyka__/?hl=pl


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Trolejbus - ciekawy środek komunikacji miejskiej

Logistyka i transport szczepionek na COVID 19 - jak to może wyglądać?

Rola transportu w gospodarce