Transport roślin
Piękne kwiaty doniczkowe, kompozycje bukietowe lub po prostu świeże zioła do kupienia w sklepie. Wszyscy bardzo kochamy te rośliny, ale czy wiemy skąd przyjechały, jak wyglądał ich transport, jaki szereg wymagań musiał być spełniony, by mogły się znaleźć w tej kwiaciarni bądź tym markecie?
Dziś postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Świat transportu, wydawać by się mogło taki oczywisty, jednak nacechowany jest długą listą norm o których nierzadko nie zdajemy sobie sprawy. Ma to oczywiście swoje uzasadnienie. Przepisy pomagają uniknąć wielu przeszkód, które mogą pojawić się w momencie przewozu oraz powodują, że produktu docierające do konsumenta spełniają określone standardy.
źródło:<a href='https://pl.freepik.com/wektory/kwiatowy'>Kwiatowy plik wektorowy utworzone przez gstudioimagen - pl.freepik.com</a>
Osiemnastego grudnia dwutysięcznego ósmego roku w życie weszła ustawa o ochronie roślin.
Według dokumentu rośliny to:
“żywe rośliny lub ich części, wraz z nasionami
w rozumieniu botanicznym przeznaczonymi do siewu, w szczególności:
a) owoce, w rozumieniu botanicznym, z wyjątkiem głęboko zamrożonych,
b) warzywa, z wyjątkiem głęboko zamrożonych,
c) bulwy, bulwocebule, rozłogi, cebule i kłącza,
d) kwiaty cięte,
e) ścięte drzewa z liśćmi,
f) gałęzie z liśćmi,
g) kultury tkankowe roślin,
h) liście, łęty,
i) żywy pyłek,
j) oczka, zrazy, sadzonki;”
Przewóz:
Prostszą sprawą jest transport owoców czy warzyw, jednak sprawa staje się trudniejsza w przypadku żywych roślin. Te przewożone w doniczkach powinny mieć zapewniony ( w przypadku dłuższych podróży) dostęp do takiej ilości wody jakiej wymaga konkretny gatunek. Dodatkowo temperatura gra bardzo ważną rolę, ponieważ jak na przykład w kontekście kwiatów ciętych niska temperatura pomoże je w jakiś sposób utrzymać świeżość okazów, tak dla roślin doniczkowych może być zabójcza. Dla większości roślin idealna temperatura pomieszczenia wynosi między 10⁰C a 14⁰C. Zbyt niska temperatura może spowodować opadanie pąków i kwiatów oraz plamy na liściach. Zbyt wysoka wysuszyć roślinę.
Pojazdy:
Najczęściej stosowanymi pojazdami są naczepy tupu firanka i chłodnie.
Naczepa typu firanka jest to naczepa kurtynowa zaliczana do naczep typu plandekowego. Posiada możliwość załadunku z obu boków oraz rozsuwania dachu w obie strony, co daje większe możliwości załadunku dużych drzew.
Naczepa typu chłodnia przeznaczona jest do przewozu wcześniej zamrożonych lub schłodzonych szybko psujących się produktów spożywczych (mięso, ryba, owoce) oraz produktów wymagających ogrzewania ( np. roślin).Jest idealnym rozwiązaniem do przewozu roślin wymagających określonej temperatury.
Możemy wyróżnić trzy typy chłodni:
- zwykła
źródło: https://40ton.net/chlodnie-agregatami-zasilanymi-silniki-elektryczne-osiach-testy-rynkowa-premiera/
- hakówka, posiada haki na mięso,
źródło: https://4trucks.pl/archiwum/4573/vedecar-z-sieradza
- kwiatówka
Zapraszamy na nasz instagram! : https://www.instagram.com/logistyka__/?hl=pl
Źródła:
https://www.sarsped.pl/transport-roslin,116
https://royalbrinkman.pl/bank-wiedzy/pojemniki-i-opakowania/trwalosc-roslin-w-transporcie
Komentarze
Prześlij komentarz